загальні властивості металів хімія

загальні властивості металів хімія

Ли — клас хімічних елементів і речовин з такими хімічними та фізичними властивостями. Добре проводять електричний струм і тепло, непрозорі, але здатні відбивати світло (мають металічний блиск), ковкі, що дозволяє надавати виробам з них потрібної форми та розвальцьовувати їх, пластичні, що дає можливість витягати їх у тонкий дріт. За участі у хімічних реакціях є донорами електронів (віддають електрони). Урок з теми загальні хімічні властивості металів. Теоретичні матеріали та завдання хімія, 11 клас. Мiйклас — онлайн школа нового покоління. Загальні хімічні властивості металів. Серед металів традиційно виділяють декілька груп. Представники, що входять до їх складу характеризуються відмінною від інших металів хімічною активністю. Благородні метали (срібло, золото, платина); лужні метали (метали, утворені елементами iа групи періодичної системи); лужноземельні метали (кальцій, стронцій, барій, радій). Прості речовини, що мають металічні властивості, у хімічних реакціях завжди є відновниками. Загальна характеристика металів. В атомах металів на зовнішній електронній оболонці утримується невелике число електронів. Ці електрони порівняно легко можуть відриватися від атомів. Така особливість металів є причиною не тільки їхніх фізичних, але й хімічних властивостей. Виходячи з того, що метали здатні тільки віддавати електрони зовнішнього електронного рівня, можна зробити висновок, що в хімічних реакціях метали здатні проявляти тільки властивості відновника. Основний процес, який характеризує хімічні властивості металів, можна записати у вигляді тако. До загальних фізичних властивостей металів належать. Висока електропровідність, висока теплопровідність, пластичність, металічний блиск, непрозорість. Пластичність – здатність деформуватися при звичайній і підвищеній температурі, не руйнуючись. Пластичність металів пояснюється специфічними властивостями металічного зв’язку.

З погляду хімії всі метали порівняно легко віддають валентні електрони і, як наслідок цього, здатні утворювати позитивно заряджені йони і виявляти у своїх сполуках тільки позитивну окислюваність. Металів у різних сполуках завжди мають позитивний ступінь окиснення. У зв’язку з цим метали у вільному стані є відновниками. Відновна здатність різних металів неоднакова. Тема 7 загальні властивості металів. 1 особливості будови атомів металів. 2 фізичниі властивості металів. 3 хімічні властивості. 4 способи отримання металів. Особливості будови атомів металів. За найпершою класифікацією (а. Берцеліус) прості речовини розділили на метали та неметали. Метали мають відновні властивості. В цьому полягає їх головна, найбільш важлива загальна хімічна властивість. В ряду al, be, mg, ca, li, na, k, rb, cs відновна властивість збільшується. Метали як відновники вступають в реакції з різними окисниками, серед яких можуть бути прості речовини, кислоти, солі менш активних металів і деякі інші сполуки. • навичками аналізу діаграм стану бінарних сплавів. Фізичні властивості металів. Поняття метал вживається в двох значеннях. Розглянемо докладніше фізичні властивості металів. Блиск металів обумовлений їх здатністю сильно відбивати промені світла. Однак цей блиск спостерігається, як правило, в тому випадку, коли метал утворює суцільну компактну масу.

Хімічні властивості — це здатність металів і сплавів бути стійкими до окиснення і розчинення в різних агресивних середовищах. Під впливом кисню повітря і вологи метали зазнають корозії. Чавун і сталь іржавіють; бронза вкривається зеленим шаром оксиду міді; при нагріванні в печах верхній шар сталі окиснюється і перетворюється на окалину.

Метали і сплави, що не окислюються в умовах високих температур, називають жаростійкими. Такі сплави застосовують для виготовлення колекторів, клапанів двигунів внутрішнього згоряння, лопаток газових турбін тощо. Жаростійкі (окалиностійкі) матеріали стійкі до ко. Хімічні властивості металів. Прі великому різноманітті всі хімічні реакції металів належать до окисно - відновних і можуть бути тільки двох типів. З’єднання і заміщення. Метали здатні при хімічних реакціях віддавати електрони, тобто бути відновниками, проявляти в з’єднаннях, що утворилися, тільки позитивну ступінь окислення. У загальному вигляді це можна виразити схемою. Наведемо загальну класифікацію з урахуванням фізичних властивостей металів. Усі метали поділяють на дві велику групи. Чорні метали – темно - сірого кольору, з високою густиною (крім лужноземельних), мають високі температури плавлення та кипіння, високу твердість. Міцність – здатність не руйнуватись під дією навантаження. Характерні хімічні властивості металів обумовлені будовою зовнішнього електронного рівня. Як уже зазначалось (табл. 4), у зв’язку з малою кількістю електронів на зовнішньому електронному рівні, атоми металів у хімічних реакціях їх легко віддають, перетворюючись у позитивно заряджені катіони. Загальна характеристика металів за місцем у періодичній системі та будовою атомів. Фізичні та хімічні властивості металів. Починаємо урок хімії. Урок залежить від настрою. Я бажаю вам чудового настрою. Поверніться один до одного усміхніться, й до вас прийде радісний настрій. Посмішка покращує настрій. Сьогодні на уроці я бажаю вам бути успішними, впевненими в собі. Властивості металів поділяються на фізичні, хімічні, механічні та технологічні. До фізичних властивостей відносяться щільність, плавлення (температура плавлення), теплопровідність, теплове розширення. Щільність - кількість речовини, що міститься в одиниці об єму.

Плавлення - здатність металу переходити з кристалічного (твердого) стану в рідке з поглинанням теплоти. Теплопровідність - здатність металу з тією чи іншою швидкістю проводити теплоту при нагріванні. Електропровідність - здатність металу проводити електричний струм. Теплове розширення - здатність металу зб. Фiзичнi властивості металiв. Хiмiчнi властивостi металiв. Реакцiї металiв з простими речовинами. Загальні властивості металів зумовлені тим фактором, що їх атоми мають на зовнішньому енергетичному рівні незначну кількість електронів (1–3) в порівнянні з кількістю вакантних місць (орбіталей). Це дозволяє електронам у металі вільно переміщуватися, переходячи з однієї орбіталі на іншу; такі рухливі електрони називаються усуспільненими (такими, що ніби належать усім атомам одночасно) або електронним газом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

сборки скайрим 18

русская рыбалка 3 7 6 клевалки

в 20 лет меня выдали замуж за еле знакомого человека

скрита камера німецька сауна