культурно просвітницька діяльність петра могили реферат

культурно просвітницька діяльність петра могили реферат

Високе служіння петра могили справам православної церкви, його діяльність на посаді архімандрита києво - печерської лаври та митрополита. Відкриття лаврської школи, яка згодом була перетворена на києво - могилянську колегію. Літературна спадщина п. Кафедра українознавства. індивідуальна робота. Релігійна, просвітницька та культурна діяльність п. Математичного факультету.

Життя київського митрополита петра могили для багатьох людей ще й сьогодні є неабиякою загадкою. Складною і суперечливою була доля цього визначного церковного та культурного діяча, що полишив неабиякий слід в історії україни. Про могилу написано багато праць у нас і за кордоном. Його діяльність, як правило, аналізується в трьох аспектах. Громадсько - політичному, культурному та релігійному.

Освіту петро могила здобув у львівській братській школі та університетах західної європи. Відтак служив офіцером у польському війську.

Брав участь у битві проти турків під хотином (1621). 1625 року петро моги. Культурно - просвітницька діяльність п. Петро могила добре усвідомлював значення освіти в розвитку суспільства і прагнув заснувати в києві такі школи, які відповідали б потребам часу і ні в чому не поступалися б подібним європейським навчальним закладам. Ще задовго до відкриття школи, турбуючись про досвідчених викладачів, петро могила добирав здібних молодих людей і за свої кошти відправляв їх за кордон на навчання. Культурно - просвітницька д - сть петра могили. Петро могила (1574—1647) народився в сім’ї молдавського господаря сімеона. Навчався у львівській школі. Вищу освіту отримав у франції. Просвітницька діяльність могили не обмежувалася заснуванням київської колегії. Він очолював гурток лаврських учених, протягом 20 років керував книговидавничою справою в україні, засновував школи, колегії, друкарні в різних українських містах, виряджав туди, а також за межі україни вчителів, перекладачів, учених. З ім’ям могили пов’язаний новий етап у розвитку полемічної літератури. Церковна та культурно - просвітницька діяльність п. Б)діяльність культурно - освітніх осередків. Банк здійснює свою діяльність у всіх регіонах україни, маючи станом на 1 січня 2011 року 6 регіональних філій та 437 відділень. Мало відомо про період життя петра могили, починаючи від його участі в хотинській битві та до посвяти у сан києво - печерського архімандрита. Могила почав часто відвідувати київ і брати активну участь у справах православної віри. Голубєв вважає, що окрім православного виховання цьому посприяли й часті зустрічі петра могили з митрополитом іовом борецьким, його наставником ще за часів навчання в львівській братській школі. Безкоштовні реферати по культурно просвітницька діяльність петра могили для студентів. Культурно - просвітницька діяльність петра могили. Вступ у cерії статей, опублікованих джонсом у 1940 роках, запропоновано новий. Гетьман петро конашевич сагайдачний. Його політична, військова та просвітницька діяльність. індивідуальна робота на тему.

Успішне функціонування православної церкви в речі посполитій значною мірою залежало від особи, яка керувала цією церквою. У 1633 —1б47 роках такою особою був митрополит петро могила — людина амбітна і до того ж талановита, роки понтифікату, якого майже повністю збігалися з роками правління владислава iv. Постать митрополита петра могили - є однією з найвизначнішихв історії україни. Життя та діяльність петра могили мали великий вплив на розвиток українського та світового православ’я в 17 столітті. Саме діяльність петра могили була покладена в основу даної курсової роботи. Актуальність даної теми полягає в непростому становищі православної церкви в речі посполитій, що призвело до її занепаду та розділення; прихід на митрополичу кафедру петра могили та його реформаторські дії. В темі є присутнє неоднозначне трактуванняподій польськими, молдавськими, російськими, та іншими істориками. Культурно - просвітницька діяльність петра могили виходила за межі києва. Так, 1634 року він відкрив філіал києво - могилянського колегіуму в вінниці, 1636 року створив колегіум у кременці. Рішучі заходи петра могили по відновленню традиційних позицій православ’я в києві та україні сприяли привертанню до нього симпатій козацтва. Виступаючи все життя як палкий захисник православ’я і організатор православної освіти, петро. Петро могила – митрополит київський. А) затвердження петро могили на посаду митрополитом; б) софійський собор; в) богослужебні книги; г) ли. Суспільні умови на україні в часи життя та діяльності петра могили (перша половина хvіі ст. історичне значення життя та діяльності петра могили. Життя та діяльність петра могили. Встановлення дати народження петро могили (версія олеся білодіда). Освіта, яку одержав петро могила (версія олеся білодіда). Києво - печерський монастир, лаврська школа. Краківський сейм, роль, яку на ньому відіграв петро могила. Петро могила – митрополит київський життя та діяльність митрополита петра могили - реферат по истории. Андрей витальевич коломиец. Мої думки про значення діяльності петра могили для розвитку української освіти. Петро могила - син молдавського господара симеона могили й угорської принцеси маргарет. Він намагається довести, що про рік народження петра могили немає достовірних данних. Білодід висловлює ряд думок про неточність деяких свідчень стосовно освіти петра могили. Читать онлайн скачать реферат. Життя та філософсько - освітня діяльність митрополита петра могили. Курсовая работа (теория) по истории. Предыдущая 2 3 4 5 678 9 10 11 следующая. Ла— молдавський боярин, політичний, церковний і освітній діяч речі посполитої, архімандрит києво - печерського монастиря з 1627 року, митрополит київський, галицький і всієї русі з 1633 року, екзарх константинопольського патріарха. Канонізований церквою 1996 року.

Видавнича діяльність. Петро могила докладав усіх зусиль, щоб за час його архімандритства києво - печерська друкарня посіла визначне місце як серед інших друкарень україни та білорусі, так і в суспільному житті загалом. Петро могила почав свою культурно - просвітницьку діяльність у церкві виданням книг на базі печерської друкарні та заснуванням школи у києво - печерській лаврі. Школа була відкрита після смерті митрополита іова борецького восени 1631 року, бо митрополит був противником відкриття у києві нової школи, яка конкурувала б з київською братською школою. За часів керування петра могили друкарня значно­ активізувала свою діяльність. У 1629 році тут був виданий “літургіаріон”, або “служебник”, завдяки чому священнослужителі української православної церкви вперше одержали таку потрібну їм книгу.

Просвітницька діяльність петра могили і його вагомий внесок в підняття на вищий щабель православної церкви, зокрема монастирів, досить поширено описується в працях істориків і дослідників. Серед них, зокрема, напрацювання. Жуковського, яку ми розглядаємо в даній роботі є його дисертацією, за яку він здобув ступінь доктора в 1969 році. Аналіз діяльності петра могили - одного із найвідоміших церковних культурних і громадських діячів україни велич якого позначена в історії терміном могилянська доба. Початок церковної кар єри ідея єдності церков видавнича та просвітницька діяльність. 2 ідея єдності церков петра могили. 3 видавнича та просвітницька діяльність петра могили. Митрополит петро могила та ідея церковної унії. 1 від лицаря до ченця. Пошуки особистості петра могили. Список використаної літератури. Поясніть значення релігійної та культурно - просвітницької діяльності п. Церковна, суспільно - політична, ідеологічна, просвітницька діяльність петра могили відбувалася в часи вкрай загострених соціальних, національних і релігійних процесів в україні. Складність суспільно - політичного життя відповідно породжувала і складність вибору історичної перспективи розвитку україни, її виходу зі скрутного становища. Радикально настроєні патріоти, проймаючись народним болем, йшли на січ, а поміркованіші, не розпізнавши соціальної сутності унії та її згубного впливу на духовну культуру нації, шукали вихід у возз’єднанні релігій. Возможно вы искали - реферат. Складною і суперечливою була доля цього визначного церковного та культурного діяча, що полишив неабиякий слід в історії украіни.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

маша бабко tor

русская рыбалка 3 7 6 клевалки

сборки скайрим 18

в 20 лет меня выдали замуж за еле знакомого человека